KEDVES BARÁTUNK!


Minthogy e sorokat olvasod, feltesszük, az iránt érdeklődsz, miként válhatnál Te magad is repülőgép-vezetővé - vagy közkedveltebben: pilótává. Illetve, talán már az is vagy, és cégünket választanád ki arra, hogy további gyakorlatot, jogosításokat szerezz. Így hát, engedd meg - hisz a repülőknél így szokás -, hogy mostantól tegeződve szóljunk Hozzád!

Cégünk megalakulása óta foglalkozik repülőképzéssel. Akár rendelkezel már bármilyen jogosítással (pl. PPL-lel), akár teljesen kezdőnek számítasz, és sosem ültél még repülőgépben, mégis pilóta szeretnél lenni - jó helyen jársz. Nálunk, úgymond, a nulláról kezdve is belevághatsz a kiképzésbe, hogy megvalósítsd célod: pilóta legyél. Itt rövid áttekintést fogsz majd olvasni arról, miként is is lehetséges ez, és hogy egyáltalában, milyen jogosítások is léteznek, azok hogyan szerezhetők meg, mire van ehhez szükség... és így tovább. Tehát lényegében, a legalapvetőbb dolgokról a repülés világában. Vágjunk hát bele!

Első lépésként, ugye kapcsolatba kell lépjünk egymással, hogy megbeszéljük, mik a céljaid, terveid, és hogy hogyan valósítjuk majd meg azokat. Akár hobbi szinten szeretnél majd repülni a későbbiekben, akár hivatásodként választanád a repülést, Repülőiskolánkban kiváló oktatóktól lesz módod megtanulni mindent, ami ehhez szükséges.

Repülőgép-vezetővé válásodat legelőször is egészségügyi alkalmasságod befolyásolja. Csak ha megfelelsz az előírt repülőorvosi vizsgálaton, kezdheted meg a kiképzést. A szükséges minősítés megszerzése általában semmilyen nehézségbe nem ütközik, egy alapjában véve egészséges ember minden valószínűség szerint alkalmas repülőgép vezetésére. Az elterjedt hiedelmekkel ellentétben pl. szemüvegesen is lehetsz pilóta, és sok, más tévhit is él a köztudatban, melyek azonban rendszerint alaptalanok. Az alkalmasságról egyébiránt részletesen a következő fejezetben olvashatsz. A repülőorvosi vizsgálatot a Repülésegészségügyi Központ végzi Budapesten. Természetesen ezek lebonyolításában, ahogy minden másban is, segítségedre leszünk. Majd, ezek után cégünk, mint növendéket felterjeszt a Légügyi Hatósághoz, ahol a szükséges elméleti vizsgák után SPL engedélyt állítanak ki számodra. Ez a Student Pilot License (Növendékpilóta Szakszolgálati Engedély) rövidítése, ami ahhoz szükséges, hogy megkezdhesd gyakorlati repülő-kiképzésed.

A repülésben megszerezhető, önálló repülésre jogosító engedélyek sorában első a PPL (Private Pilot License). Ez Magánpilóta Szakszolgálati Engedélyt jelent, és Magyarország területén végrehajtott magán- és sportcélú repülésekre jogosít. Amennyiben angol fónia vizsgát teszel (a fónia egy speciális, repülésben használt kifejezéseket alkalmazó 'nyelv', mely meglehetősen szűk, de a nemzetközi repülésben nélkülözhetetlen szókinccsel rendelkezik), a PPL engedély külföldi, magáncélú repülések végrehajtását is lehetővé fogja tenni.

A további engedélyekkel (pl. CPL), és az engedélyekhez szerezhető különféle jogosításokkal (pl. az éjszakai-, vagy a többhajtóműves jogosítás) a későbbiekben, a "Pilótaképzés" menü vonatkozó fejezeteiben foglalkozunk majd.

Most röviden a PPL-ről essék szó. Hisz minden egyéb, további engedélynek ez lesz a kiindulópontja, először mindenkinek ezt kell megszereznie. Mint mondottuk, előfeltétel a repülőorvosi alkalmasság, és a hatóságnál tett sikeres elméleti vizsga. Ezek után nekifoghatunk a kiképzésnek. Magának a PPL képzésnek alapvető célja az, hogy a jelentkezőből olyan pilóta váljon, aki képes nappal, a látvarepülési szabályok (VFR, ld. később) szerint önállóan, biztonságosan végrehajtani repüléseit. A kiképzés elméleti és gyakorlati részből áll. Hatósági előírás szerint min. 45 óra repülési gyakorlat, és 120 felszállás szükséges a megszerzéséhez. A teljes kiképzés időtartama általában 3-6 hónap, a növendék szabadidejétől függően. Oktatóink alkalmazkodni fognak időbeosztásodhoz, így lehetőséged van a lehető legjobban kihasználni rendelkezésre álló idődet. A kiképzés végeztével, a Légügyi Hatóság előtt tett sikeres elméleti és gyakorlati vizsgák után jogosított leszel a PPL engedéllyel végezhető tevékenységekre. Tehát magáncélú repüléseket folytathatsz, szállíthatod családodat, barátaidat, amihez természetesen cégünk, bérlet keretében, repülőgépet biztosít majd számodra.

Most, hogy már van egy többé-kevésbé átfogó képed a dologról, lássuk mindezt részletesen: mik pontosan az alkalmasság feltételei, az egyes engedélyek mit takarnak, milyen lehetőségek nyílnak majd meg előtted a PPL után...?


KÉRDÉSED VAN?

Ha valami nem világos, vagy bármiről további információt szeretnél kérni, ne habozz megkeresni bennünket. Akár a kiképzéssel, akár egyéb, repüléssel kapcsolatos kérdésed van, írj nekünk Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. - vagy keresd munkatársainkat a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeken!


KÉRLEK VÁLASZ:

- Feltételek, alkalmasság
- PPL - Magánpilóta Szakszolgálati Engedély
- CPL - Kereskedelmi Pilóta Szakszolgálati Engedély
- NIGHT VFR - Éjszakai jogosítás
- IR - Műszerrepülői jogosítás
- ME - Többhajtóműves jogosítás
- Glass Cockpit átképzés
- Típusátképzés