TECHNOLÓGIAI FEJLESZTÉS AZ AERO MÉDIA KFT.-NÉL


plyzat

 

BARROS GÁBOR INNOVÁCIÓS PROGRAM

 

A BAROSS GÁBOR KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS INNOVÁCIÓS PROGRAM keretében 2010-ben az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet és az Aero Média Légifuvarozó és Szolgáltató Kft. együttműködésével létrehozott konzorcium jelentős infrastruktúrafejlesztést hajtott végre. A kutatás-fejlesztési eszközbeszerzést támogató programban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával a konzorcium sikeresen valósította meg a „Hiperspektrális távérzékelési labor fejlesztése - földi hordozható adatgyűjtő spektrométer és repülőgép navigációs eszközök beszerzése” tárgyú projektet.

A projekt általános célja a hiperspektrális légi felvételek készítéséhez és kiértékeléséhez olyan eszközök beszerzése, amelyek lehetővé teszik a K+F feladatok magas szinten történő végrehajtását.

 

A program során az alábbi eszközök beszerzése történt meg:

  • ASD gyártmányú FieldSpec 3 MAX típusú terepi spektroradiométer beszerzése, amely alkalmas 400-2500nm spektrális tartományban spektrális jellemzők meghatározására, helyszíni rögzítésére.
  • Az atmoszférikus korrekciók számításához szükséges földi kalibrációs felületek mobil formában történő kialakítása.
  • A földi és légi hiperspektrális távérzékelési adatok biztonságos tárolásához nagykapacitású tároló, fájl szerver beszerzése.
  • A munkarepülések nagyobb pontosságát elősegítő fedélzeti navigációs, kommunikációs berendezések beszerzése.

 

A projektet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 19.9 millió Ft összeggel támogatta.

Az Aero Média Légifuvarozó és Szolgáltató Kft. 2,7 millió Ft támogatás felhasználásával fedélzeti navigációs, kommunikációs berendezésekkel bővítette a vállalkozás infrastruktúráját. Garmin gyártmányú GNS 430 W és GI-106 típusú eszközök kerültek beszerzésre.

A Garmin GNS 430 W típusú berendezés egy komplex navigációs és kommunikációs GPS egység. A berendezés lehetővé teszi az ellenőrzött légtérben történő munkarepüléseket is , valamint felhős rossz időben is lehetőség van, a munkaterületre, történő átrepülésekre. Képes az (ILS/VOR) rendszerekkel történő kapcsolatra. A berendezés olyan kommunikációs egységet is tartalmaz, amely kötelező az európai légterekben történő repülésekhez.(8,33kHz frekvenciaosztású rádió berendezés), valamint alkalmas TIS (Traffic Information Services) adatok megjelenitésére. Előre programozott nyomvonal repülés során lehetőséget biztosít robot pilóta vezérlésére is. A navigációs berendezésekhez a légügyi hatóságok által kötelezően előírt GI-106 típusú kijelzők beszerzése is megtörtént. A kijelző az ILS/VOR GPS navigációs adatok elkülönített megjelenítésére alkalmas.

A készülék az európai unió területén végzendő távérzékelési kampányok esetén a jövőben nélkülözhetetlen a munkaterületek megközelítésénél. A légi távérzékelési repülések sokkal hatékonyabban, biztonságosabban végezhetők.